Chutné recepty ze stévie bez výčitek

Cukr je známý tím, že obsahuje velké množství kalorií. Péct a vařit můžete zdravě s recepty ze stévie a bez výčitek díky pozoruhodné rostlině jménem stévie, která obsahuje 0 kalorií, a proto je vhodná i během různých diet. Obecně zde platí pravidlo, že 100 g cukru odpovídá přibližně 1g stévie v prášku (je až 300x sladší, než obyčejný cukr).

Stévie nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je ideální volbou pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem, diabetiky, ale i pro lidi, kteří bojují s nadváhou.

Velká výhoda stévie je, že oproti některým umělým sladidlům můžete stévii používat ke slazení jak studených, tak i teplých pokrmů či nápojů. Steviola je skvělá, jako doplněk k zdravému životnímu stylu.

Neváhejte vyzkoušet domácí marmeládu, bezlepkové lívance, či jiné recepty ze stévie.

 Perník se stévií

 

Ingredience:

200 g hladké mouky

200 g celozrnné mouky

1 kypřící prášek

2 vejce

200 g nahrubo nastrouhaných jablek

80 g mletých ořechů

150 ml rostlinného oleje

200 ml mléka

50 g prášku stévie

lžička kapek ze stévie

vanilka

Postup:

Nejdříve smíchejte veškeré sypké ingredience, dobře je promíchejte a poté k nim přilijte všechny tekuté suroviny. Těsto opět pořádně promíchejte a hotové je nalijte na vymazaný a vysypaný pekáček nebo pečící papír. Pečte přibližně 40 minut při 180 °C. V případě, že máte rádi perník s marmeládou, můžete jej promazat rybízovou nebo malinovou marmeládou, která perníku dodá šmrnc nebo můžete perník polít čokoládovou polevou.

Jogurtovo-jahodový koktejl

 

Ingredience:

1/4 kg čerstvých jahod

2 kelímky nízkotučný bílý jogurt

200 ml nízkotučného mléka

1 lžička stévie

Postup:

Všechny ingredience přidáme do mixéru a mixujeme alespoň 2 minuty. Jogurtový jahodový koktejl osladíme lžičkou stévie, a ještě krátce promixujeme.

 

 Bezlepkové lívance se stévií


Ingredience:

250 ml rýžového mléka (můžeme nahradit kravským, nebo jiným)

5 vajec

90 g kokosové mouky

1 lžička prášku do pečiva

půl lžičky stévie

30 g kokosového oleje

Postup:

Nejdříve mléko vyšleháme s vejci a dále přidáme mouku, prášek do pečiva a stévii. Lívance smažíme na kokosovém oleji a můžeme podávat s ovocem nebo skořicí dle chuti.

 

Palačinky s ovocem a stévií

 

Ingredience:

450 g špaldové hladké mouky

0,5 litru sójového mléka (můžeme nahradit kravským, nebo jiným)

2 žloutky

sůl

1 ČL stévie

Kokosový olej (může být i olivový na smažení)

různé druhy ovoce, může být i tvaroh, hořká čokoláda…

Postup:

Mouku si přesejeme přes sítko, přidáme špetku soli a promícháme. Do mouky přidáme sójové mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky a koncentrát stévie. Těsto dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Na oleji smažíme palačinky, které můžeme naplnit rozmixovaným ovocem a polít čokoládou. Zde se na fantazii meze nekladou.

Domácí jahodová marmeláda

 

Ingredience:

500 g jahod

1 lžička stévie

1 lžička agaru

Sůl

Postup:

Jahody důkladně očistěte a zbavte všech lístečků. Přendejte je do kastrůlku a ohřívejte při středním plamenu za občasného míchání 20–30 minut. Následně zamíchejte k jahodám lžičku agaru, stévii a sůl. Hrnec odstavte a hned přelévejte do připravených zavařovacích skleniček. Při přelévání dejte pozor, aby se marmeláda nedostala na hrdlo skleničky. Lépe se pak zavaří.

Skleničky pevně uzavřete víkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Marmeládu spotřebujte do jednoho nebo dvou týdnů nebo zavařte 25 minut při 85 °C. Pozn. Budete potřebovat dvě menší zavařovací skleničky.

 

 Jablečná bábovka

 

Ingredience:

400 g nastrouhaných jablek
400 g špaldové celozrnné mouky
25 tablet Steviola nebo 1,5 g práškové stévie
200 ml kokosového nebo řepkového oleje
3 vejce
prášek do pečiva
špetka skořice
špetka soli

Postup:

Mouku, nastrouhaná jablka, Stévii, olej, žloutky, skořici, prášek do pečiva smícháme, přidáme z bílků ušlehaný sníh a dobře promícháme.

Dáme do vymaštěné a moukou vysypané formy a do vyhřáté trouby.

Pečeme cca 60 minut při 180°C.

 

Stévii můžete využít i u vašich receptů stačí jen vyměnit cukr za nízkokalorickou stévii. 

 

Zdroje:

https://www.allnature.cz/peceni-se-stevii-5-nejlepsich-receptu-se-stevii-p54496

https://botanic.cz/magazin/stevie-misto-cukru