Antioxidant,Dýchací cesty,Imunita,Játra,Psychika,Zánětlivá onemocnění
Latinský název: Myrciaria dubia
Plod camu camu patří k nejvýznamnějšímu přírodnímu zdroji vitamínu C vůbec. K dalším důležitým látkám plodu patří vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin) bílkoviny, fosfor a flavonoidy, které hrají významnou roli, neboť jejich působení zlepšuje absorpci vitamínu C v lidském těle.
Camu camu a její účinky:
- Antioxidační účinky – působí protizánětlivě, působí proti stárnutí
- Psychické napětí – odbourává stres, řeší nespavost, zvyšuje vitalitu
- Detoxikace – pročišťuje organismus, vitamín C odstraňuje nečistoty z těla
- Podpora soustředění – zlepšuje paměť, pomáhá rychleji vstřebat nové informace, zlepšuje koncentraci učení
- Nachlazení – chrání před infekcemi dýchacích cest, odstraňuje záněty průdušek a plic
Charakteristika:Camu camu je keř z peruánského a brazilského deštného pralesa, který dorůstá až do výšky 5 metrů. Stonek keře je kulatý a hnědě zabarvený, jeho listy jsou jasně zelené a lesklé. Plody keře mají tmavě fialovou až černou barvu, rostou ve shlukách, stejně jako třešně. Typickým znakem plodu je kyselost, čím více je kyselý, tím více obsahuje vitamínu C.
Původ: Pochází z Jižní Ameriky, zejména z amazonských deštných pralesů
Sbíraná část: plody
Upozornění: Při překročení doporučené denní dávky může způsobit střevní potíže