Žaludek,Detoxikace,Cévní soustava
Latinský název: Ribes nigrum
Černý rybíz je přírodním zdrojem velkého množství vitamínu. Obsahuje především vitamín C, provitamín A, B2, B3, draslík, zinek, vápník a rutin.
Černý rybíz a jeho účinky:
- Cévy – zpevňuje cévní stěny, působí proti lámavosti cév, ulevuje od křečových žil
- Poruchy zraku – ulevuje při únavě očí, pomáhá při šerosleposti
- Nachlazení – slouží jako prevence
- Antioxidant – posiluje organismus, zpomaluje stárnutí
Původ: Černý rybíz pochází z hornatých oblastí Eurasie. Spontánně roste na severu a ve středu Evropy a v severní Asii.
Charakteristika: Je to křovinatá rostlina s tlustšími stonky. Listy jsou s ozubeným okrajem a nesou na spodní straně četné žlázy, které vylučují pronikavý a nepříjemný zápach. Plodem je černá bobule, která se nazývá rybíz.
Sbíraná část: Listy, plody, výhonky.